ANIVERSARY BELOG

Daisypath Anniversary tickers

Jumaat, 28 Disember 2012

Selawat TAFRIJIYAH... jom amalkan.. bagus!

Mengoogle.. lalu terjumpa.. setelah di seliidik2.. maka... JOM AMALKAN SELWAT NI...

**Selawat Nariyah disebut juga selawat "Tafrijiyyah" yang ertinya terbuka sehingga menjadi lapang. Selawat ini jika diamalkan dapat menghilangkan kesempitan dengan izin Allah SWT.
Bagi seseorang yang menginginkan agar kehidupan sehariannya berjalan lancar, jauh dari gangguan dan persaingan sebaiknyalah ia mengamalkan selawat Nariyah dengan membacanya selepas solat fardhu sebanyak yang ia mampu.


MAKSUDNYA :


"Ya Allah! Limpahkanlah rahmat yang sempurna dan berilah kesejahteraan yang sempurna kepada junjungan kita Nabi Muhammad SAW yang menjadi sebab terlepasnya sesuatu yang masih mengalami jalan buntu dan terbukanya kesempitan serta didatanginya semua hajat dan diperoleh semua pemberian serta Husnul Khatimah (sempurna akhir hayatnya) dan diturunkan siraman mendung hujan lantaran keagungan baginda. (Dan limpahkanlah rahmat dan salam) kepada keluarga baginda dan sahabat di dalam setiap kerlipan mata dan nafas dengan bilangan semua yang diketahui oleh-Mu, wahai Zat yang menguasai seluruh alam".


Just Share from other blog jgk.. bnyk khasiat selawat nie..



SELAMAT BERAMAL!!

Rabu, 26 Disember 2012

Kucing Dan Islam...

my CAT cicak name diberi.. abu name aku beri... mata die unik.. 2 kaler..


Kabsyah binti Kab bin Malik menceritakan bahawa Abu Qatadah, mertua Kabsyah masuk ke rumahnya lalu ia menuangkan air untuk wudhuk. Pada masa itu datang seekor kucing yang ingin minum. Lantas ia menuangkan air di bekas untuk kucing itu minum. Kabsyah berkata, “Perhatikanlah”. Abu Qatadah berkata, “Apakah kamu hairan?” Kabsyah menjawab, “Ya”. Lalu Abu Qatadah berkata bahawa Nabi SAW pernah bersabda, Kucing itu tidak najis. Kucing binatang yang suka berkeliling di rumah (binatang rumahan), (HR At-Tirmidzi, An-Nasai, Abu Dawud, dan Ibnu Majah).


____________________________________________________________________________



Diriwayatkan dari Dawud bin Shalih At-Tammar dan ibunya yang menerangkan bahawa hambanya memberikan Aisyah semangkuk bubur. Namun ketika ia sampai di rumah Aisyah, tenyata Aisyah sedang solat. Lalu ia memberikan isyarat untuk menyimpannya. Sayangnya setelah Aisyah selesai mendirikan solat, ia lupa adanya bubur. Datanglah seekor kucing lalu memakan sedikit bubur tersebut. Ketika Aisyah melihat bubur tersebut dimakan kucing, Aisyah lalu membersihkan bahagian yang disentuh kucing dan Aisyah memakannya. Rasulullah Saw bersabda, “Ia tidak najis. Ia binatang yang berkeliling”. Aisyah pernah melihat Rasulullah Saw berwudhuk dari sisa bekas jilatan kucing, (HR AlBaihaqi, Abd Al-Razzaq, dan Al-Daruquthni).





Kucing adalah suatu binatang yang sangat akrab dengan kehidupan manusia. Berperwatakan manja, makhluk Allah ini menjadi teman kepada manusia sejak dari dulu lagi. Banyak manfaatnya yang dilahirkan daripada kucing ini. Yang paling penting, manfaatnya ialah menyayanginya akan mendapat ganjaran pahala daripada Allah. Ini adalah kerana Rasulullah S.A.W menyayangi kucing. Jadi menyayangi kucing adalah amalan mengikut sunnah nabi dan segala amalan sunnah nabi akan diganjariNya.


Diceritakan dalam suatu kisah, Nabi Muhammad S.A.W memiliki seekor kucing yang diberi nama Mueeza. Suatu saat, dikala Nabi hendak mengambil jubahnya, ditemuinya Mueeza sedang terlelap tidur dengan santai diatas jubahnya. Tak ingin mengganggu haiwan kesayangannya itu, Nabi pun memotong belahan lengan yang ditiduri Mueeza dari jubahnya. Ketika Nabi kembali ke rumah, Muezza terbangun dan merunduk sujud kepada majikannya. Sebagai balasan, Nabi menyatakan kasih sayangnya dengan mengelus lembut ke badan kucing itu sebanyak 3 kali. Setiap kali Nabi menerima tetamu di rumahnya, Nabi selalu mengendong Mueeza dan diletakkan dipahanya. Salah satu sifat Mueeza yang Nabi sukai ialah ia selalu mengeong ketika mendengar azan dan seolah-olah suaranya terdengar seperti mengikuti lantunan suara azan.


Kepada para sahabatnya, Nabi berpesan untuk menyayangi kucing peliharaan seperti menyayangi keluarga sendiri. Hukuman bagi mereka yang menyakiti haiwan ini sangatlah serius. Dalam sebuah hadis sahih Al Bukhori, dikisahkan tentang seorang wanita yang tidak pernah memberi makan kucingnya, dan tidak pula melepas kucingnya untuk mencari makan sendiri, Nabi S.A.W pun menjelaskan bahawa hukuman bagi wanita ini adalah siksa neraka. Isteri Nabi sendiri, Aisyah Binti Abu Bakar pun amat menyukai kucing dan merasa amat kehilangan dikala ditinggal pergi oleh si kucing. Seorang sahabat yang juga ahli hadis, Abdurrahman Bin Sakhr Al Azdi diberi julukan Abu Hurairah (bapa para kucing jantan), kerana kegemarannya dalam merawat dan memelihara berbagai kucing jantan di rumahnya.


Nabi menegaskan dalam hadith baginda bahawa kucing ini adalah binatang tidak najis. Malah air bekas minuman kucing dibolehkan untuk berwudhuk. Hal ini dinyatakan dalam hadith baginda:


Diriwayatkan Ali bin Al-Hasan dan Anas menceritakan bahawa Nabi Saw pergi ke Bathhan suatu daerah di Madinah. Lalu beliau berkata, “Ya Anas, tuangkan air wudhuk untukku ke dalam bekas”. Lalu Anas menuangkan air. Ketika sudah selesai, Nabi menuju bejana. Namun terdapat seekor kucing datang dan menjilati bekas air tersebut. Melihat kejadian itu, Nabi berhenti sehinggakan kucing tersebut berhenti minum lalu Rasulullah berwudhuk. Nabi ditanya mengenai kejadian tersebut, beliau menjawab, “Ya Anas, kucing termasuk perhiasan rumah tangga, ia tidak dikotori sesuatu, malah tidak ada najis”.





SUMBER : http://sohoque.com/kucing-dan-kedudukannya-di-dalam-islam/

Selasa, 25 Disember 2012

Hidup tapi Mati.. dan aku sudah penat sangat...

Hidup tapi mati.. itulah aku.. sentiasa berfikir.. bilakah semua akan berakhir...

Perkara yang paling susah nak di ungkapkan adalah berkaitan hati dan perasaan..

dan perasaan aku... ntah la.. terlalu susah untuk diungkapkan..

hanya pada ALLAH S.W.T aku mengadu.. ntah aku dizalimi oleh manusia atau aku yang menzalimi diriku..

YA'ALLAh.. aku tak sanggup dah.. aku dah larat dah nak menempuhi dunia yang kejam ini.. hari2 aku menangis.. berlawan dengan hati dan perasaan sendiri..

aku kehilangan senyuman.. air mata teman setia.. YA'ALLAH dya penat nak berjuang... dya penat sgt.. tu je yg mampu dya ungkapkan... dya rase macam  nak tido je... xnak dah menikmati dunia..

YA'ALLAH.. alangkah indahnya kalau dya mampu ke suatu tempat.. dimana tak ada orang yang akan ganggu dya.. disitu.. dya akan beribadah.. dan berserah padaMU saja..

hingga tahap tu pemikiran aku YA'ALLAH.. dugaan ini makin hari makin berat.. hidup aku tak aman.. bila2 mase dimana pasti air mata ni akan menitis.. kesedihan ini terlalu menghimpit jiwa aku...

YA'ALLAH ampunkan lah dosa ku... terimalah taubat ku... berikanlah aku kesempatan untuk kembali ke jalan mu.. YA'ALLAH aku cuma mahu hidup diredhai... hidup dijalanMU.. tak sekali aku ingin derhaka... aku masih bersabar... tapi terkadang dalam kesabaran ini menitis air mata menahan kesedihan...

Kenapa aku yang diuji YA'ALLAH... kuatkaH aku untuk melalui semua ini... sedang aku merasakan aku semakin lemah... kenapa YA'ALLAH aku melihat mereka bahagia dengan mudah.. tapi halangan berliku buat aku.. Aku letih memikirkannya........

aku dya.. aku kehilangan segalanya...hidup aku. hanya menunggu mati...

Khamis, 20 Disember 2012

heho heho.. kan... jugak?? i always me..hahaha

Orait la tu... one busy day for en.rofizan.. kehulu ke hilir.. u know what... aku tanye die "abg g sane keje ke wat presentation?" then he answer me.. "dya wat presentation tu bukan keje ke?" hahaha yes la darling.. i means keje kat site ke? hohoho kelakar la..

kalau korang nak tahu kiteorang ni slalu sgt misCOM.. haha salah tafsiran.. semalam aku tido awal.. penat kehulu ke hilir.. msg en.rofizan tu  i just read mase bgn subuh..hahaha.. orait la tu..die menginap kt hotel layang2.. then.. early in the morning pun die msg... ade kemajuan.... :))

what make me suprises.. he worried bile aku xblas msg die... nk dijadikan cite tghari td aku tido.. die msg 3 kpg aku xbls la..tdo mati kn.. syokkk yoo hujan je kt kelantan nie..

then malam ni kite orang mesej.. i told him i miss him damn much.. huaaaaa... rindu la abg.. ops en.rofizan..hahaa td maghrib2 pun die wt aku gelak.. tp salah aku jgk.. aku yang mulekan msg forward msg same.. duk men kan...jugak... kang... last2 gelak...

En. ROFIZAN b4 berangkat ke KL & terlepas bas.. haha


Abg : Td drive.. ni nak makan dengan ALIaS
Dya : Ok
Abg : Bagus
Dya : Bagus jgk
Abg : kenyang jgk
Dya : bagus
Abg : bagus jgk
Dya : ok la tu
Abg : ok la tu jgk
Dya : ok la tu 2 jgk jgk 
Abg : jgk kan?? kan?
Dya : Jgk kangkangkang kn?
Abg : kang2 jgk kan?


Begitu lah..hahahha last2 gelak  .. sometimes.. its called sweet.. malam ni en.rofizan tu menginap kt hotel Kulim inN.. ok la tu.. aku biarkan die tido awal... kesian die.. duk cakap penat2.. hohoohoo

Every nite.. B4 tido mcm ni la msg die

"OK CAYANG...NITE CAYANG.. LUV U.... MMMUUUUUUAHHHHH.... "

-we are to sweet to be disturb by others, our bonding is so sooo  strong to be destroy by enemy... "bercinta sampai ke syurga" aminnn...

k la u ols.. cukup mase.. time to sleep... GUDNITE.. SALAMUN ALAIKUM...

Rabu, 19 Disember 2012

Ok masa untuk membebel..haha

owhhh.. one tired day... first of all aku nk cite.. en.rofizan tu terlepas BAS..hahaha actually patot nek bas tp terlepas gara-gara cakap dgn bos... nasib baik ade tiket len on the spot ke KL.. ish2... hadoi... nak dijadikan cite.. nek bas plak mabuk.. iye la mane xmabuk kalo duk maen fon..hahahaha...

nampak sangat xbiase nek bas.. kah2.. opss..sorry syg.. tergelak..wakakakkaa....Alhamdulillah sampai jugak die ke KL ptg td.. and mlm nie he OFF to kedah dgn ALIAS..ok la tu... sempat la mesej sepatah 2.. dah pesan awal2..sehari 2 ni he busyyyy.. :(

Again... aku risau... huhuuhu.. always risaukan die.. sbb aku rase die tu macam budak kecik.. blh gtu? blh la..hahaha.. sometimes.. aku tak pelik la kalo ade gugurl yg cube2 nk usha die..sbb die sweet talker.. then.. 3 tahun aku knl die.. 3 tahun tu mcm 10 tahun... i know him better than everybody...  3 tahun aku knl die..ade la dkt 10 org gugurl yang aku detect yg SYOK kt en.rofizan tu.. and as ussual.. kucing kan.. makan je la ikan.. bkn vegetarian..hahaha..

ok back to mystory... ari ni g machang.. keluar kul 10 a.m sampai umah kul 5 p.m td..tu pun ikot hati nk g bandar... but my mom plak mesej HADOOOWWW :((( balik la sayeeeee jadi anak yang baik....

ok gud gurl dya.. sudah pandai memotong kt DOUBLE LINE..hahaha alamatnye dpt surat saman la nanti.. then.. racing little bit..hahaha dgn jantan kelisa mane ntah..bengang aku xbg die potong.ahahahahaha :P

masih membiase kan diri dgn stereng kete k.. biase la.. bkn baru dpt lesen.. dh nk dekat 3 tahun dh lesen.. bawak jarang2... kah3.. no wonder la aku xpakai P pun kt DCD tu.. hahaha..

ermm. korang suke x.manusia yang koya bagus.. huuuu..aku cukup xsuke.. sebab die rase die bagus.. die rase orang dengki dgn die sbb die hebat... EUWWW.... i always me la... hohoho.. xpernah aku cemburukan orang len.. nak2 someone yang xpatot aku cemburu.. masing2 ade kelebihan masing2.. orait...

I always me... ( eh mcm best plak gune ayat nie) hahaha..ok la gudnite u ols... SALAMUN ALAIKUM...

Selasa, 18 Disember 2012

Day 18 DEC... ok la..ADA apa dengan cinta?

Again.. aku akan membebel... orait la tu..anoymous??? who? i guess i know... hurm biar la.. still i cannot get together2 la dgn die... hoooooooo tlg la... (T__T) pedih lg hati aku nie.. huhu...

orait back to our topic... interview tunda lagi... hooo pas tunda..tunda.. so aku fikir... mungkin ade something yang Allah telah rencanakan untuk aku.. setiap yang terjadi pasti ade hikmah... (THINK +VE) ok...

Again FIGHTING!! erghhhh... rimas.. asyik gadoh2... memeyyy la kiteorang xboleh jauh.. asyik nk berkengkOS (gaduh)..bile jauh he likes STRANGER... macam aku jd xknl sape die....??? then bila dekat.. SWEET sgt... everybody jealous okay... didepan semua orang die blh kendong aku dibelakangnya.. (TAMAN KERANG) malu tpi mau... :))

SO tomorrow off to MACHANG.... :) clearance... with FIQ & ELYA i guess... ermm en.rofizan plak OFF to SHAH ALAM then KEDAH.. kerja la.. mane lagi.. huhu RISAU :(

tak tau lagi brape hari die ke kedah.. mybe lame..mybe kejap... tapi still worry soo sooo much...

CHEESEEEEEEEE..MASE AKUXCOMELDULUKALA

SECRET CHAT... :) lupe dah bile..


nak tahu tak.. aku cabar en,rofizan pinang aku bulan 3.. YAHUUUUUUU kawen.. AMINN...AMINN..AMINNNN.. yang lagi seronok.. he said rite now ::::

"ABANG SAYANGKAN DYA SANGAT-SANGAT"

"BAIKLAH...DEMI DAPATKAN KAMU"

"PEGANG KUAT-KUAT SAYANG ABANG PADA DYA K"

he promises to me... owhhh cair kejap..blh gtu??? hahaha
walaupun die banyak perangai still he is so sweet... that 3 SMS.. comfort me damn muchhhh!!! TERIMA KASIH...

aku tahu die syg aku.. sgt syg.. tpi die tak dapat melawan godaan2 setan.. biase la.. jauhkan.. perempuan dimana2.... tp bak kate ADI PUTRA (AKU TERIMA NIKAHNYA) " walaupun banyak perempuan disekitar abang..mata abang tetap mencari sayang saje" -lebih kurang cm tu la...ok sweetttttt gilakkk...

okla.. enough membebel.. GUDNITE EVERYONE... SALAMUN..ALAIKUM... (aku bace terjemah, mcm ni die eja salam...)


Isnin, 17 Disember 2012

Anniversary??? ok YANG KE 3 tahun KENAL..

Nak tulis jgk..hahaha..orait.. todAY 17 DECEMBER 2012.. officially kiteorang genap 3 tahun kenal.. owhh hepi!!! excited... then.. RM50 thats my present to him.. and sgt hepi sbb hari ni dapat gaji pertama!! yahuuu... then hari ni ku bersiar2 dgn DCD.. ohoiii.. with my frenn...

Alhamdulillah... gaji tu blh la tahan.. still thinking nk beli ape kat my UMI, AYAH, ABAH & MAK ( my future mother and father in law) owhhhhh... suke tp sayang nk gune duit tu... thats my first salary...seumur hidup tu la gaji pertama... walaupun keje kuli..sebulan je pun.. my next jobs is coming soon....

owhh one wonderful day.. wlpn penat ke hulu ke hilir...tp seronok okay...

 JAKEL ---->KBMALL -----> TESCO ------>PCB

DCD.... hhahaa...

Ambil mud kawen...orait...


Lepas dapat gaji langsung aku survey baju kawen.. oh YES.. dapat idea.. akad nikah.. i do love to wear WHITE je.. ok la tu.. dh la my SAYANG tu xberape cerah ( okay la xde la hitam).. hoho.. macam la aku ni putih..wahahaha... syg..jgn marah okay...

then... owhh mmg aku kenal sgt.. en.rofizan tu.. kalo xdpt nk bukak email pun badmood mcm hape.. nonono.. macam mane lah nk mendidik supaya sabar??? anyone?? ade cadangan?  tp ape2 pun sempat la gayot kejap.. hikhikhik...

Dya : ABANG MAKAN NASI LAUK APE?

Abg : LAUK IKAN GORENG.

hahahaha... korang percaya tak...SOULMATE tu blh dipakai gune.. aku ingt dalam cite korea je.. but.. with en. rofizan nie.. aku tak tahu la ape yang membuatkan jodoh kami kuat... JAUH jarak memisahkan... datang orang ke 3,4,5 pun... we still in love... xblh berpisah.. NOPE.. bkn xcube.. cube.. but our bonding so SOOO strong.. kalau aku tgh kusut,. 2 saat blh hilang kusut tu bile dapat ckp dgn die.. same goes to him i thought... but die akan tenang and BEST bila aku disampingnya.. he said... die xperlukan ape2 bile aku ade dekat dgn die.. YESSSSS the problem now... cume jarak jauh.. susah nk jmp2 nie..


ape2 pun aku tawakal je.. berserah pada ALLAH yang MAHA mengetahui.. ape yang ALLAH tetapkan tu TERBAIK.. aku xblh nk halang SELINGKUH kt blakang.. perempuan goda die ke.. ape ke.. tipu ke.. as long as aku tahu,aku kt sini tersangat setia...dan ALLAH tahu ape ade dalam hati aku.. tu yang buat aku tenang... TUHAN JAGAKAN DIA... DIA KEKASIHKU...KAN TETAP MILIKKU.. oraitt.. enough membebel..ok la... cau... assalamualaikum...  GUDNITE...


words that comfort me...

melalui liku2 hari berjauhan...di uji dengan pelbagai masalah... at least some of his word sometimes comfort me so much..

"sabar la cyg..abg xnak lepaskan cyg"

"1 hari akan menanti kita.. sabar dya"

" dugaan terakhir sebelum bahagia memang macam ni syg"

.... ya'ALLAH... memang aku terlalu bersabar dalam menjaga perhubungan ini, terkadang kesabaran aku di uji.. Ujian ini berat untukku.. pernah terkadang aku putus asa.. maafkan aku Ya'ALLAh.. sesungguhnya Allah tidak menyukai orang yang berputus asa..

.... disebalik segala yang berlaku.. aku menyedari sesuatu... aku belajar sesuatu... bukan sedikit tp banyak ilmu yang aku peroleh.. banyak yang membuka mata aku untuk sentiasa celik..melihat dunia..disamping berdoa..dan berdoa... Ya'ALLAh.. bertapa lembut hati ini, disebalik fizikal aku yang KAU tunjukkan kepada semua orang... didalamnya aku bertempur dengan perasaan yang amat dahsyat.. terkadang aku tewas pada godaan syaitan...

.... mungkin dia bukan yang terbaik, tetapi dialah yang tercipta untuk aku saat ini... sungguh aku xtahu, kenapa, mengapa semua macam nie.. mungkin segalanya ada hikmah..for the third one... i wish all the best for her.. dunia akhirat.. as she know.. im try to be ikhlas... memaafkanmu... mungkin dimunculkan kamu sekejap..untuk menguji keimanan aku..

.... aku percaya dihadirkan MOHD ROFIZAN itu sebagai pendamping aku, ada hikmah dan sebuah ketentuan ALLAh yang aku malah sesiapa pun tak tahu.. sesungguhnya takdir ALLAH itu adalah yang terbaik...


... till then... aku sekarang sedang cuba menghabiskan sebuah al-Quran.. menghayati tafsirnya.. semoga aku terus dekat dijalanMU wahai ALLAH yang maha Agung, lagi MAHA mengetahui segala-galanya...


BISSMILLAHIRAHMANNIRRAHIM....

YA'ALLAH.. YA' AFUW... AMPUNKANLAH DOSA2 KU..SESUNGGUHNYA ENGKAU TUHAN YANG MAHA PENGAMPUN LAGI MAHA PENERIMA TAUBAT...

YA' ALLAH... YA'RAZZAQ... MURAHKANLAH REZEKI KU... PERMUDAHKANLAH URUSAN PEKERJAANKU... SESUNGGUHNYA ENGKAU MAHA PENGURNIA....

YA'ALLAH.. YA'MUJIB... KABULKANLAH PERMINTAANKU... LEMBUTKANLAH HATI KEDUA IBU BAPA KU.. LEMBUTKANLAH HATI MOHD ROFIZAN... SEPERTIMANA ENGKAU MELEMBUTKAN BESI AKAN NABI DAUD A.S... YA'ALLAH PERMUDAHKANLAH URUSAN KU.. JALAN HIDUPKU... SUPAYA AKU HIDUP DIJALAN YANG DIREDHAI MU...

AMIN.. YA..RABBULALAMIN....

Ahad, 18 November 2012

Kain Gangnam Style Kat JAKEL ???

Kain Gangnam Style?? pernah tgk ok.. meh aku introduce... ni kain gangnam style.. memandangkan aku keje kat kedai kain sebagai part timer.. ni la ilmu aku dapat..  kain ni stock baru sampai.. perghhh.. JOMM SERBU JAKEL... cari la dhiya..

NOW JAKEL TGH BUAT SALES GILEr2.. SAMPAI 6-1-2013... JOM RAMAI2 SERBU JAKEL KUBANG KERIAN KELANTAN.. harga kain serendah RM3.50... :)

Lokasi JAKEL kubang kerian

patung ni aku yg dress kan.. :)

Gunting kAin aku

Pelbagai Corak gangnam style... :) HARGA? jom runding... 

Pilih3..

Gangnam Style


Ganganam Style

Gangnam Style.. yuhuu


JOM RAMAI2 serbu JAKEL.. HARGA? harga memang giler2 murah... gangnam style ni stok baru.. nak tahu ape kelebihan die? jom singgah...


SALES GILER2.. jemput2 semua ke tempat kerja dya.. JAKEL!

Khamis, 15 November 2012

3rd day partimer AT JAKEL

overall.. memang sangat enjoy.. but enviroment tak brape nice.. terlalu strict.. jaga penampilan..

kaki lenguh perkara biase. most time duk berdiri..

ok about my problem " he said, they break up already "tapi aku xtahu nak caye ke x.. macam bodoh kan aku.. sorry bukan salah aku... kalau ditipu banyak kali, memang susah la nak percaya balik dgn sekelip mate..

 about apologize to that GURL(witch) .. i will think twice.. sbb ape? sbb aku tak bersalah.. maaf ler.. aku mmg payah nak say MAAF kt orang yang SALAH.. no.. tp xpe t la aku pikir.. sbb aku mmg marah sgt kt die.. come on.. even org giler pun akan marah, ini kan aku yang mmg dh giler sbb masalah nie.. of course la aku punye marah berapi2..

kla thats all.. penat la hari ni.. nak tito.. gud nite alls.. bye..

Ahad, 11 November 2012

jagung bakar MADU... 345..hehe

Ok.. jagung tu dah 2 hari dalam peti ais.. so... hari ni aku buat jagung bakar.. perghh NGIDAM.. dah lame..dapat rase sikit pun jadi la..

rasenye dh setahun aku sabar.. hihiihii.. sejak pergi pantai batu buruk ari tu lagi.. hua2..

actually jagung ade 2 je.. so kongsi la 6 orang..

resipi... mudah jer..

BAHAN-BAHAN

2 jantung jagung

2 sudu butter

2 sudu besar madu

CARA- CARA

1- Lumurkan jagung dengan butter

2- Panggang dengan api sederhana  (elakkan hangus) atas dapur (pakai pemanggang, over, microwave pun boleh) lepas tu, bila agak2 nampak macam dah nak masak lumurkan madu..

3- bakar selama 10 minit. SIAP!!


Masa memasak : 30 minit.




Sabtu, 10 November 2012

Pelangi Senja... Vs Cinta Senja




lately.. i am not very happy.. rasa macam jauhnya aku.. rasa blur.. buntu.. Ya'Allah.. merintih perasaan ini, tiada kata mampu di ungkap, tiada yang mengerti..

most people said, i dont deserve to be like this.. tapi aku NTAH.. tu je akan keluar dari mulut aku... NTAH... looks like i already give up..

Mungkin ada hikmah.. but untuk buka hati ini pada orang lain, macam apa yang orang suggest.. i will think twice.. bukan senang aku nak bercinta, mencinta..

event with mr.X its takes about 1 years untuk aku lupekan die before i met opie.. Ya'ALLAh... dugaan apakah ini... :'(

bukan pinta aku nak end ups like this.. i love him damn much.. 


OWHH TUHAN TOLONGLAH AKU.. HAPUSKAN RASA CINTAKU... AKU PUN INGIN BAHAGIA.. WALAU TAK BERSAMA DIA.....:(

Jumaat, 9 November 2012

ALHAMDULILLAh... FINAL SEMESTER... result...

Syukur...Alhamdulillah..........................

walaupun badai melanda tatkala final exam untuk final semester ni.. dapat jugak aku COMPLETE kan diploma aku... syukrann YA'ALLAH....

nie hadiah buat orang2 yang nak sangat aku berjaya.. hua3.. amik la print.. tampal dalam bilik.. hihihi... ape2 pun.. sijil ni akan ku gantung di gerai nasi lemak kopi O aku nanti...

 berdebor siot nk check.. tapi ku gagahkan diri... aku cakap kt diri aku " WHETHER ITS BAD OR GOOD, THATS MY EFFORT"...

 hohohohoho...

Selasa, 6 November 2012

Ajarkan aku bahasa Syurga :)

Istikharah... baca yassin... berzikir.. Ya'ALLAH... aku masih buntu.. jalan hidupku berliku.. terkadang bila aku fikir.. langsung aku tak nampak apa dihadapan.. apa kesudahannya.. Zahir aku nampak okay tapi dalam hati ALLAH yang tahu.. Ya'ALLAH.. bertapa aku rindu berada dijalanMU.. Semoga ada pengakhiran yang baik untuk AKU.. KAMU... amin...

My CAT... kecik namenye.. manje sangat3

AUCAKKK>> senget

my bestie IMIN & ELYA

path way 

Elya... hehehe

taman tengku anis

Still GEMUK

Ni AL Quran pink aku



Ok.. hari ni masak..dah update tadi.. then after zohor aku keluar.. g jalan2.. lepak KBMALL.. dengan imin, elya & thah... ok one wonderful day.. thanks to they all sbb hari ni lah hari aku ketawa dan gembira.. setelah sekian lama.. esspecially dengan jenaka2 mereka.. lepak mcD dekat 2 jam lebih, after that aku dgn elya ke TAMAN TENGKU ANIS... for the first time i think aku g situ.. Alhamdulillah tercapai jugak hajat nak ketaman... tenang minda melihat makhluk2 ciptaan NYA... melihat ALAM ciptaan nya yang menghijau...

 then masa balik tu singgah sembahyang asar kat MASJID TELIPOT.. Ya'ALLAH.. tenang je rase duk dalam masjid... rase macam taknak balik.. sebelum lupa.. aku tadi kt KBMALL aku beli AlQURAN.. warne pink.. dah lame aku nak ALQURAN... semoga ini permulaan yang baik dalm hidup aku.. AMIN...



3,4 &5 step resioi.. resipi untuk si bujang..

Char Kuew Teaw 345

Main Ingredient

Hasilnya



Today masak char kuew teaw, tapi buat kering sket...xnak kuah banyak2.. breakfast kn.. kot2 loya plak.. today gak nak introduce resipi 345 step.. resipi sesuai untuk orang bujang, orang yang baru nak belajar masak..

Aku tahu sangat sesetengah orang kata masak tu leceh sebab banyak sangat nak kene buat.. so meh aku ajar cara masak yang sangat simple dan cepat! section 345 step dalam pembinaan nanti jemput melawat yer.. :)

HAVE A NICE DAY U ALLs!!

Isnin, 5 November 2012

Sementelah takde FB lagi bagiku... :'(

FACEBOOK OWHH FACEBOOK...



 ya..ya..ya... dah genap sebulan aku tiada FESBUK... paling lama dalam sejarah hidup ku.. setakat ini mampu bertahan lagi..

kenapa tak de FESBUK? sebab  fesbuk akan buat aku lose control.. si dia pun dah tegur..berkali2.. fesbuk aku tu annoying.. memalukan.. mybe salah aku jugak FESBUK ku jadikan papan coretan lepas geram..

gaduh sebab fesbuk tu benda biasa okay? SETUJU tak? aku percaya korang pun ada yang pernah gaduh, bah kan ada yang bercerai kerana fesbuk tu..

so i avoid to have facebook so much.. wakakakaka... facebook banyak wat aku sakit hati..

Penne Ziti Regate- 91 ( adejugakbendealahyangnamamacamnie)

Penne Ziti Regate-91
 Ini adalah salah satu dari kategori pasta.. namenye Penne Ziti Regate.. ok name nak macam vogue.. pergh dah macam alien dah... kikiki...

Penne ni kite boleh jugak makan atau masak macam spaghetti... makaroni sebab mereka adalah sepupu...hua..hua..hua..

so nak dijadikan cerita.. today i cook la... perghhh.. tengah syok2 tido datang la budak kecik yang tak pegi sekolah.. "kak yah..bangunn umi suruh masok" ( padahal die lapar) wakakakaka... lalu dengan malasnyer aku melangkah kedapur (muke xbasuh).. aku pun rebus la penne ni.. untuk goreng bagi adik tu makan..

nak resipi..ok just simple sangat... :

BAHAN-BAHAN

Rebus 250g Penne Ziti Regate (aku biase beli brand LA FONTE)
sedikit isi ayam
3 ekor sotong
4 ekor udang
1 biji telur
2 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
1/2 cawan air
1/2 sudu kecil garam
sedikit lada sulah
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih

CARA MASAK

1- Rebus penne selama 10 minit tambah secubit garam (rebus sampai kembang)
2- lepas penne dah siap rebus baru prepared barang lain
3- cincang bawang putihn merah, potong cube isi ayam
4-panaskan minyak tumis bawang sampai naik bau, kemudian masuk kan lauk2 tadi
5- goreng 3 minit, kemudian masukkan air sos tomato & sos cili kacau sebati, kemudian masukkan telur dan sedikit garam
6- bila telur agak nak masak tu,masukkan penne gaul rata , goreng selama 5-10 minit lagi. (sehingga telur tu macam kering ( UP TO U.. ada orang suka basah2 sikit)
7-siap!! hidangkan bersama serbuk lada sulah & bawang goreng

* nampak macam leceh but mudah sangat tak sampai 20 minit actually.. orang bujang pun boleh try lorh... and kalau dhiya la.. tambah sos sikit masa makan PERGHH best siot...

Ahad, 4 November 2012

Rasa GELI OTAK...



Sometimes.. bila terlalu banyak PERMASALAH yang perlu difikir.. tak perasan pulak otak dah kerja lebih masa.. even tengah tido pun masih lagi berfikir.. celik mate terus berfikir.. no wonder la sehari dua ni asyik sakit kepala la.. sakit perot la..segala sakit menyerang...

YA'ALLAH.. kuatkanlah aku ini.. doa xputus2 ku iringi... uwaaaaaaaaa.. bila la nk ending.. what ever, how ever my ending.. i will accept it.. tapi tolong la... dugaan ini tak tertanggung...

Tak de selera makan, muntah, cirit... perot senok... sakit kepala... badan panas tibe2... nangis tibe2.. tu adalah perkara biasa bagi aku.. dah sebulan aku macam tu.. sometimes aku rase aku dah sakit teruk.. adik tegur pun.. she said aku dah nampk kurus.. STRESS beb.. stress tahap akhir.. sampai aku rase mcm nk amik ubat penenang or ubat tido.. just give me a little peace...

BUT.. Alhamdulillah... although this is my hard time.. masa ni jugak aku ambil.. dekatkan diri pada ALLAH.. aku solat sunat banyak2.. berzikir... baca yassin tak pernah miss..kadang2 sampai 2,3 kali sehari.. looks how i try to get my peace life back... crying.. is what i hate most.. tp skrg air mata tu la teman tido aku, teman bangun pagi... huhuhu

Subahanallah...Allahuakhbar... ikhlaskan aku dijalanMU...

*ntah la lately teringin sangat nak berjalan kat sebuah taman yang cantik.. berjalan ikot path way... tgk kehijauan.. dan kanak2 bermain.. ANYONE???? ade ke orang nak bawak?


in addition - "u know what.. aku discover something about that girl..that GIRL is just common girl, perangainyer budak2 jgk, selalu fail dalam cinta, so kelemahan die mudah jatuh cinta, then everytime she fall in love with WRONG guy..she act like she miss perfect.no wonder we cannot get along. she always hurt me... mungkin die ade rupa,n manje.. thats way lelaki terguda2.. but remember.. i always told my self kalau nak ambik mangga, tengok kulit luar.. kadang2 kulit luar cantik, dalam penuh ulat ,isi pun masam.. baik petik mangga yang kulitnya karat, hitam sikit kt luar, tapi isinya manis dan elok..begitu la juga wanita... kalu dia cantik xsemestinya dia baik..dan kalau dia baik diluar.. hatinya xsemestinya baik.. ada udang disebalik MEE...(owh rindu peribahasa ni).. sekadar selingan.. banyak lelaki yang tertipu dengan rupa..sanggup tinggal anak bini, tunang kerana kejarkan rupa..last2 nyesal sampai mampos... JANGAN JADI PAK KADUK YANG DIKEJAR TAK DAPAT, YANG DI KENDONG BERCICIRAN...

Sabtu, 3 November 2012

Kisah Mangkuk yang Cantik, Madu dan Sehelai Rambut

Rasulullah s.a.w., dengan sahabat-sahabatnya Abakar r.a., Umar r.a., Utsman r.a., dan 'Ali r.a., bertamu ke rumah Ali r.a. Di rumah Ali r.a. istrinya Sayidatina Fathimah r.ha. puteri Rasulullah s.a.w. menghidangkan untuk mereka madu yang diletakkan di dalam sebuah mangkuk yang cantik, dan ketika semangkuk madu itu dihidangkan sehelai rambut terikut di dalam mangkuk itu. Rasulullah s.a.w. kemudian meminta kesemua sahabatnya untuk membuat suatu perbandingan terhadap ketiga benda tersebut (Mangkuk yang cantik, madu, dan sehelai rambut).

Abubakar r.a. berkata, "Iman itu lebih cantik dari mangkuk yang cantik ini, orang yang beriman itu lebih manis dari madu, dan mempertahankan iman itu lebih susah dari meniti sehelai rambut".

Umar r.a. berkata, "Kerajaan itu lebih cantik dari mangkuk yang cantik ini, seorang raja itu lebih manis dari madu, dan memerintah dengan adil itu lebih sulit dari meniti sehelai rambut".

Utsman r.a. berkata, "Ilmu itu lebih cantik dari mangkuk yang cantik ini, orang yang menuntut ilmu itu lebih manis dari madu, dan beramal dengan ilmu yang dimiliki itu lebih sulit dari meniti sehelai rambut".

'Ali r.a. berkata, "Tamu itu lebih cantik dari mangkuk yang cantik ini, menjamu tamu itu lebih manis dari madu, dan membuat tamu senang sampai kembali pulang ke rumaHnya adalah lebih sulit dari meniti sehelai rambut".

Fatimah r.ha.berkata, "Seorang wanita itu lebih cantik dari sebuah mangkuk yang cantik, wanita yang berpurdah itu lebih manis dari madu, dan mendapatkan seorang wanita yang tak pernah dilihat orang lain kecuali muhrimnya lebih sulit dari meniti sehelai rambut".

Rasulullah s.a.w. berkata, "seorang yang mendapat taufiq untuk beramal adalah lebih cantik dari mangkuk yang cantik ini, beramal dengan amal yang baik itu lebih manis dari madu, dan berbuat amal dengan ikhlas adalah lebih sulit dari meniti sehelai rambut".

Malaikat Jibril a.s. berkata, "Menegakkan pilar-pilar agama itu lebih cantik dari sebuah mangkuk yang cantik, menyerahkan diri; harta; dan waktu untuk usaha agama lebih manis dari madu, dan mempertahankan usaha agama sampai akhir hayat lebih sulit dari meniti sehelai rambut".

Allah s.w.t. berfirman, " Syurga-Ku itu lebih cantik dari mangkuk yang cantik itu, nikmat syurga-Ku itu lebih manis dari madu, dan jalan menuju syurga-Ku adalah lebih sulit dari meniti sehelai rambut".

Jumaat, 2 November 2012

Kisah Bidadari Syurga..Ainaa Ul Mardhiyah


Kisah Bidadari Ainaa’ ul Mardhiyah



Abu Laits meriwayatkan dengan sanadnya dari Abdul Wahid bin Zaid: "Pada suatu hari ketika kami di dalam satu majlis persiapan untuk pergi berjihad, aku memerintahkan kawan-kawanku untuk mula keluar ke medan peperangan pada hari Isnin, lalu seorang dari kami membaca ayat 11 surah Attaubah yang bermaksud: "Sungguh Allah SWT telah membeli dari kaum Mukminin jiwa dan harta mereka dengan dibayar syurga".

Di dalam majlis itu ada seorang pemuda yang berumur 15 tahun. Beliau yang baru kematian bapanya telah menerima harta waris yang banyak telah berkata: "Ya Abdul Wahid, aku bersaksikan padamu untuk menjualkan diri dan hartaku untuk mendapatkan syurga itu". Aku berkata padanya: "Sungguh berat untuk menghadapi tajamnya pedang itu sedangkan kamu masih kanak-kanak, aku takut kamu tidak tabah, juga tidak sabar untuk menghadapinya sehingga tidak kuat meneruskan penjualan itu". Pemuda itu lantas berkata: " Wahai Abdul Wahid, apakah aku akan lemah kalau aku menjualkan diriku pada Allah SWT? Aku persaksikan padamu sekali lagi bahawa aku telah menjualkan diriku pada Allah SWT. Kami tidak merasakan anak kecil tidak boleh berbuat demikian". Maka pemuda itu menyerahkan semua hartanya yang ada kecuali pedang, kuda dan sedikit bekalan untuk ke medan peperangan.

Bila tiba hari Isnin, beliaulah orang yang pertama sampai untuk berangkat ke perbatasan dan mengucap salam kepada ku: "Assalamualaikum ya Abdul Wahid" Aku menjawab: "Wa alaikassalam warahmat Allah wabarakaatuh. Semoga Allah SWT memberi keuntungan dalam jualanmu itu."

Ketika perjalanan, pemuda itu berpuasa di siang hari dan bangun sembahyang serta menjaga keselamatan kami di waktu malam. Beliau jugalah yang menjaga ternakan yang kami bawa sambil melayani keperluan kami di siang hari. Ketika sampai di sempadan negeri Rum, tiba-tiba pada suatu hari selepas waktu Asar, pemuda itu datang meluru sambil menyeru: "Alangkah rindunya aku akan Ainaa’ ul Mardhiyah". Ramai di antara kami menyangka pemuda itu mengalami ganguan saraf ingatan.

Lalu aku menyambut kedatangannya seraya bertanya: "Wahai kesayanganku, apakah itu Ainaa’ ul Mardhiyah?" Lantas beliau menjawab: "Tadi aku tertidur sebentar. Aku bermimpi seseorang datang kepadaku seraya berkata, mari aku bawa kamu bertemu Ainaa’ ul Mardhiyah. Aku dibawa ke satu taman yang sangat cantik. Di situ ada sungai yang airnya sangat jernih. Aku melihat ramai gadis yang kecantikan mereka tidak dapat aku gambarkan, lengkap dengan perhiasan sedang bermain di taman itu. Apabila mereka menyedari kehadiranku, dengan wajah teramat gembira mereka berkata Demi Allah, itulah suami Ainaa’ ul Mardhiyah. Lantas aku memberikan salam kepada mereka, Assalamualaikunna, apakah di sini tempat Ainaa’ ul Mardhiyah? Mereka menjawab salamku dan berkata tidak, kami hanyalah budak dan pelayannya, majulah kamu ke depan lagi."

Pemuda itu meneruskan ceritanya: "Akupun meneruskan perjalananku sehingga sampai ke satu taman yang ada sungai susu yang tidak berubah rasa. Kehadiranku disambut oleh sekumpulan gadis yang lebih cantik dari yang pernah ku lihat sebelum mereka. Mereka berkata, Demi Allah lihatlah, suami Ainaa’ ul Mardhiyah sudah sampai. Akupun mengucapkan salam kepada mereka lantas bertanya, apakah ada di antara kamu ini Ainaa’ ul Mardhiyah? Sesudah menjawab salamku mereka berkata yang mereka adalah budak serta pelayan-pelayan Ainaa’ ul Mardhiyah. Mereka meminta agar aku meneruskan perjalananku."

Pemuda itu berkata lagi: "Aku meneruskan perjalananku sehingga sampai ke satu lembah yang ada sungai khamar pula. Di situ ramai gadis sedang bersuka ria, yang mana mereka lebih cantik sehingga menyebabkan aku lupa akan kecantikan gadis yang aku lihat sebelum mereka. Akupun mengucap Assalamualaikunna, apakah ada pada kamu Ainaa’ ul Mardhiyah? Mereka juga berkata tidak, kami hanyalah budak dan pelayannya, teruskan perjalanan kamu ke hadapan."

Pemuda itu menyambung cerita: "Tiba-tiba aku bertemu pula dengan sungai madu di dalam satu kebun. Ku lihat kebun itu dipenuhi dengan ramai gadis yang bagaikan cahaya dalam kecantikan mereka. Aku mengucap Assalamualaikunna, apakah di sini ada Ainaa’ ul Mardhiyah? Mereka menjawab Ya Wali Allah, kami hanyalah budak serta pelayannya sahaja. Majulah kamu ke hadapan".

Pemuda itu mengakhirkan cerita: "Akupun meneruskan perjalanan. Tiba-tiba aku sampai pada satu kemah yang diperbuat dari permata yang berlubang. Ku lihat ada seorang gadis yang lebih cantik dari sebelumnya sedang menjaga pintu kemah tersebut. Setelah ia melihat akan kehadiranku, dengan nada gembira ia berseru, wahai Ainaa’ ul Mardhiyah, suami kamu sudah sampai. Dengan rasa penuh rindu, akupun meluru masuk ke dalam kemah berkenaan. Di dalam kemah itu ada satu tempat tidur yang diperbuat dari emas yang bertaburan permata yakut serta berlian. Sungguh aku terpesona bila ku lihat akan kehadiran seorang gadis yang sangat cantik rupawan, menatap aku dalam senyuman duduk di atas tempat tidur berkenaan. Dengan alunan suara merdu ia menyambut aku dengan kalimat, Marhaban bi waliyir Rahman, sudah terlalu hampir saat pertemuan kita. Aku ingin mendakapnya. Tapi Ainaa’ ul Mardhiyah lantas berkata kepadaku, sabarlah dahulu wahai kekandaku kerana belum tiba masanya, kamukan masih hidup di alam dunia. Nanti bila malam kamu akan berbuka puasa di sini InsyaAllah. Kemudian akupun tersedar dari tidurku. Wahai Abdul Wahid, aku rasa tidak sabar lagi…"

Abdul Wahid berkata: "Belum sempat pemuda itu menghabiskan ceritanya, tiba-tiba kami diserang oleh pasukan musuh. Bersama pemuda itu kami melakukan serangan balas terhadap pasukan musuh berkenaan. Setelah ia berjaya membunuh sembilan orang kafir, akhirnya ku lihat pemuda itu rebah Akupun segera pergi ke arahnya. Dalam keadaan tubuhnya yang berlumuran darah, ku lihat pemuda itu dalam keadaan tersenyum sehinggalah ia meninggal dunia."

Wallahu'alam.



* NOTE : aku copypaste jer.. tp agak menarik.. kisah bidadari syurga.. nangis aku bace..

Hari ni.. PUnyer Cerita..

Hari ni tak masak.... Head Chef ade kan.. so die masak.. menu singgang tenggiri & tenggiri bakar tawar cicah kicap.. hari ni bangun awal la jugak.. kul 8 gtu.. bangun msg dgn DIE.. DIE huhuhu... bercakap tentang DIE...  hurm.. ntah la.. sehari dua ni mood agak kacau.. Ya'Allah.. aku pun xtahu ape nak jadi dengan hidup nie.. baru 21 tahun.. dah macam2 nk tempuhi..

Okay.. A little bit weird DIE hari ni... sebab tengah hari tadi he said nk tido... ngantok.. then aku pun same la ngantuk. but after 1 hour sleep vibrate la pulak fon nie.. dah la mase nk tido tu pong pang pong pang mesej die.. WEIRD.. sbb selama nie die tu xsuke msg2.. haa sambung2 after 1 hour tido.. he call me.. ok.. merengek manje lain macam.. tak penah2.. ok bukan xpenah... tp dah lame die tak macam tu.. huhuhu he remind me once upon a time dulu2.. b4 wujud nye makhluk2 lain & wujudnye dugaan2 nie.. really tindakan die tu buat aku macam sebak dan RINDU sgt kt die.. so far ALHAMDULILLAH... syukur pada Allah.. die dh kembali macam dulu sedikit demi sedikit. ok tu pada pandangan aku...

Tak tahu la hakikat sebenar.. but i hope sangat itu adalah  tanda he has back to normal.. aku tau PLAYBOY bukan dirinya.. tp perempuan termudah jatuh sayang kat die... i know him better than anyone.. but ALLAH know him more i think.. Allah maha mengetahui.. itu je aku yakin...

Ok... DIE ni baru aku perasan agak cerewet.. on our last date aritu.. die membebel kuat sangat sebab masuk car wash tp kete die still xbersih lalu di adu pada owner carwash tu.. perghhhhhh.. CEREWET ea kamu.. no wonder la banyak sgt complain tentang aku... kikiki.. but despite that i know.. he the most man i love and i care about... sayang... berat sungguh dugaan kali ni.. sehingga aku buntu.. yang aku tahu aku sayang kamu... sayang sangat....


Khamis, 1 November 2012

"aku Nikah kan dikau........"

Assalamualaikum semua...... owh sweet.. biar mimpi sampai ke bintang...  nak dijadikan cerita... hari ni.. aku bangun tido macam  biase, but today i cry... hoho why sebab mimpi yang terlalu sedih.. 2 kali aku mimpi benda yang same.. first mimpi adik bongsu aku jatuh dalam perigi, langsung aku terjun untuk selamatkan die, Alhamdulilah selamat.... second mimpi tu berubah, kawan baik aku.. NAD.. jatuh dalam perigi.. langsung aku terjun nak selamat kan.. aku rase aku dah selamat kan die dah pun.. dengan susah payah aku bawak die naik atas sama macam ape yang aku buat kat adik aku.. then, bila dah naik atas tu, nobody can see her... except aku la.. tu la yg jadi pelik.. then bila aku bercakap dengan Nad.. she said, she al ready dead... at the bottom of the well... aku nampak die sebab aku yang taknak lepaskan roh die, rupenye aku bercakap dengan roh... yang aku nampak tu roh.. ( teringat plak cite KARAK) then Nad cakap sebab hal sebenar dah terbongkar.. anytime die akan hilang.. lepas tu aku kejar die.. then AKU WAKE UP and cry.. langsung aku msg Nad.. Miss Her so much.. padahal baru xsampai sebulan cuti...



ok back to main topic.. tadi tengah2 mengelamun.. then berangan..(oh no.. terlintas diminda) saat si opie tu akan cakap... "AKU TERIMANYA NIKAH NURUL NADIAH........." owh.. aku rase for sure sangat i will cry... kegembiraan yang tak terhingga.. ntah la.. sometimes aku rase our time dah dekat.. cume tak tahu bila.. lately banyak sangat dugaan yang kami lalui.. dugaan2 berat..kate opie.. DUGAAN akhir.. huhuhu.. is it true? nak kawen mmg banyak dugaan ek? ( langsung teringat kate2 Nad 2 tahun lepas) ..Ya'Allah.. kuatkanlah kami hadapi dugaan mu ini.. for sure aku tak berhenti solat hajat, dan berdoa.... moga2 panjang jodoh kami... hurmmmmmm..

ERGHHHH dop sabo lok nk nikoh....

tak harap majlis grand mcm kak hawa pun.. just simple just for sweet memory okay...  currently my life soo soooo KACAU BILAU... tak tahu kenapa.. sampai kan kadang2 macam tak sanggup dah and GIVE up.. but teringat plak ALLAH S.W.T xsuka orang yang mudah putus asa.. so i wake up and realize that.. i WONT give up!! this is my dream... GET MARRIED with my soulmate, have happy life ever after.... bagi aku life tu ADVENTURE.. orang kate kawen susah, nk jaga laki, ada anak kecik payah..duit tak cukup.. laki buat hal.. gaduh laki bini.. but for me... itu lah KEHIDUPAN sebenar.. kalau tak lalui kesusahan tu.. xde makne la hidup.. kesusahan itu akan mengajar kita untuk menghargai kesenangan yang akan datang... aku tak mengharap hidup yang kaya raya, hidup yang bertaraf.. cukup lah kami bahagia, dan yang penting hidup dijalan yang ALLAH S.W.T redho..  banyak sangat nawaitu aku after kawen... really la.. aku nak sangat kawen sebab aku tahu akan jadi seorang muslimah after kawen.. mesti korang tertanye2 why cakap gtu? biar lah itu rahsia aku dan ALLAH S.W.T... :)


 ok enough.. membebel aje keje aku kan.. kikiki... daaaaaa... bubyeeee zassss

Kisah Kaum Sosej... :)


Pada Zaman dahulu kala.. terdapat satu kaum.. iaitu kaum SOSEJ...  mereka hidup aman dan damai di kubu KENTANG mereka.. dilimpahi dgn mayonis, dan sos cili, itu la mata pencarian mereka.. keistimewaan kaum sosej adalah mereka mempunyai rambut putih... mereka hidup bahagia.. sehinggalah datang raksaksa BIRU BOLO2.. menyerang... HUARGHHHH!!! raksaksa itu cuba memusnahkan kubu kentang kaum sosej kerana KENTANG adalah makanannya..wakakakaa.. HE LOVE FRIES yoo... begitulah ceritanya...


To be continue.. hahhaa

Rabu, 31 Oktober 2012

Jom Belajar Tentang SOULMATE

Mesej dgn someone and he mention about SOULMATE.. actually dari dulu lagi aku dah tau tentang soulmate nie.. soulmate ni macam seseorang yang kita kenal kita rasa tenang, gembira, tengok dia dari jauh pun kita tersenyum, dan bila 2 orang soulmate berjauhan hidup mereka seolah-olah tak lengkap, bermasalah.

Two Is Better than 1

Ada dongeng mengatakan yang soulmate ini terjadi apabila 1 jiwa jatuh ke bumi, lalu ia terpisah kedalam 2 jasad manusia. Dan 2 jasad ini takkan lengkap selagi mereka tidak bertemu untuk saling melengkapi.

Soulmate juga dikatakan seseorang yang kita berjumpa buat pertama kali dan kita tertarik antara 1 sama lain seolah2 ade CHEMISTRY .. huhuhu... then apabila kita bercakap dengannya seolah2 kita telah mengenalinya lama dahulu.. di suatu tempat.. kadang-kadang kita takkan sedar bahawa dia soulmate kita sehinggalah kita dipaksa berpisah dengannya.. disitu kita akan sedar yang dia melengkapi kita dari segi dalaman walaupun bukan luaran.

Soulmate can be..


Your other half. Your best friend. You go together like milk and cereal, capegirl and capeboy, kaila and max.The person that when you find them makes you Feel whole and complete. The person you've been waiting your entire life to find. The person that once you find them you could not even imagine being without"

so kesimpulannya SOULMATE (pasangan JIWA) adalah orang yang anda temui, anda merasakan hidup akan lengkap bersamanya, dan anda rase hidup akan kusut tanpanya.. setiap makhluk dicipta berpasang2,, mungkin soulmate in MALAY term adalah JODOH,kerana soulmate juga di definasikan sebagai seseorang yang ditemukan untuk anda dalam perkahwinan yang kekal.. soulmate akan menjadikan diri anda sempurna, dia boleh mengubah perangai anda, boleh menjadikan anda sebaik2 manusia daripada sebelum ini.


THEN WHO ARE YOUR SOULMATE?????



TWO IS BETTER THAN ONE...


Daging & Lada HItam Kombinasi yang Menyelerakan

Lada Hitam atau nama saintifiknya PIPER NIGRUM. 
Peppercorn,Lada hitam, Black Pepper

Buahnya, yang dikenali sebagai lada apabila kering,  merah gelap apabila telah matang, dan, mengandungi sebiji benih sahaja. Lada, dan lada serbuk yang diperolehi daripada pengisaran buahnya, boleh dihuraikan hanya sebagai lada, atau lebih tepat lagi sebagai lada hitam, lada hijau dan lada putih. Lada hitam berasal dari Asia Tenggara dan China, dan boleh didapati di sana dan di kawasan tropika.

Merupakan salah 1 rempah wajib dalam masakan tertentu.. Lada hitam akan menghasilkan aroma yang membangkitkan selera, baunya manis2 pedas.. baik panggang, atau masakan berkuah atau goreng kering.. memang PERGHHH rasanya jika letak lada hitam..

Lada Hitam adalah sumber terkaya dengan vitamin anti-oksidan seperti vitamin C dan vitamin-A. Ia juga kaya dengan anti-oksida flavonoid polifenolik seperti karoten, cryptoxanthin, zea-xanthin dan lycopene. Sebatian ini membantu tubuh badan membuang radikal bebas yang berbahaya dan membantu melindungi daripada kanser dan penyakit.


So Hari ni I cook la.. cook daging la ape lagi.. 2 resipi lada hitam aku buat...



1- Daging Lada Hitam

Daging Lada Hitam

Mayang bawang merah, putih dan halia, lepas tu tumis sehingga wangi, masukkan daging yang potong cube,masukkan kicap, sostiram dan sedikit garam gula dan lada hitam yang ditumbuk.


Optional : boleh letak sayur dalam nie, lada sebagai hiasan.



Note : (rebus dulu daging sampai empuk letak garam sikit masa rebus)









2- Daging Bakar Lada Hitam Berserai


Daging Bakar Lada Hitam Berserai


Perapkan Daging dengan Serai, bawang putih, lada hitam tumbuk, kicap, gula dan garam lepas tu perap selama 1jam, then bakar sampai masak..


Note : (lagi lama perap lagi Best)














*NOTE : 

Sebenarnya memasak ni tak ade resipi spesifik, bergantung pada cita rasa lidah masing2 sebab tu tak boleh nak bagi kuantiti yang tetap untuk rencah2 dan rempah masakan..

Selasa, 30 Oktober 2012

Teringat rase nk muntah.. kalau depan mata xtahu la..

kebelakangan ni.. selalu sgt nk muntah.. bila teringat about something..bukan kotor, bkn jijik... tp ntah la.. automatically akan mule rase loya2.. kadang2 bila teringat jadi mcm moody mcm nk bertukar jadi HULK ( pengalaman di KFC semalam..tibe2 aku moody sbb tgk menu KFC yang TU)... fuwwwwww.. stress dan muntah.. hate that.. tp yg peliknye.. aku pasti muntah bila teringat about someone.. and what she did..is that normal if we are stress??

 so aku pun mengGOOGLE la kesan STRESS... ---->


Tanda dan gejala tekanan:
Berikut adalah sebahagian tanda amaran dan gejala tekanan. Semakin banyak anda mengalami tanda-tanda di bawah ini bermaksud semakin teruk tekanan yang anda hadapi.
  1. 1. Gejala kognitif:

  • Masalah ingatan
  • Tidak dapat menumpukan perhatian
  • Hilang pertimbangan
  • Berpandangan negatif
  • Terburu-buru dan ngelabah
  • Merasa bimbang

  1. 2. Gejala fizikal:

  • Badan merasa lenguh dan sakit
  • Cirit atau sembelit
  • Pening kepala, loya
  • Sakit dada, degupan jantung meningkat
  • Hilang nafsu seks
  • Merasa seram-sejuk
  1. 3. Gejala Emosi:

  • Tiada mood
  • Mudah marah atau meradang
  • Mengelabah dan tidak mampu duduk diam
  • Merasa keseorangan dan terasing
  • Murung atau tidak gembira
  1. 4. Gejala tingkahlaku

  • Makan banyak atau kurang
  • Tidur banyak atau kurang
  • Mengasingkan diri
  • Menangguh atau tidak menghiraukan tanggungjawab
  • Mengambil alkohol, rokok atau dadah
  • Tingkahlaku kegusaran (e.g gigit kuku)


APA YANG AKU BOLD TU.. TU LA YANG AKU ALAMI.. yA'Allah..Kasihanilah aku.. aku tahu tapi aku xmampu mengatasinya..;'(


Memasak AGAIN... Ayam Madu Sakan & Ikan Bakar kunyit Pandan



Sebab Bosan sangat so decide memasak je la.. t dah keje xboleh nak memasak dah.. ye la.. g pagi balik petang...huhu

2 menu Lunch Hari ni.. ahaha

Ikan Bakar Kunyit Pandan..Y?
sbb aku bakar letak daun pandan.. bau die naik sket...


Cubaan Membuat Ayam Madu Sakan..
Tak Tahu La jadi ke tak..

Isnin, 29 Oktober 2012

Sebuah Negeri Di Awan

Aku dilahirkan pada 15 Zulhijjah... diwaktu bulan purnama penuh... hari jumaat penghulu segala hari...   aku mempunyai sepasang taring.. taring yang tajam.. kadang2 bibir sendiri aku gigit.. pipi aku tembam.. dari kecil aku terkenal kerana pipi aku yang tembam..mungkin terlalu tembam dari orang lain.. kadang2 bila bulan penuh aku tidak tidur sampai ke subuh.. aku akan memandang bulan dari jendela berjam-jam masa aku habiskan bersama bulan..

Hobi aku memasak, makanan kegemaranku adalah daging, aku membesar seperti kanak2 lain.. sehinggalah jalan hidup aku semakin berliku2 bermula pada usia 7 tahun.. aku mengenal erti kehilangan.. erti kesakitan.. hidup aku penuh dengan duka.. apa yang aku impikan bukan milikku..

Aku benci pada kekotoran, jika hidup dalam suasana kotor sesuatu akan datang pada malam2 aku, sesuatu yang besar, dengusan nafas kencang, ia akan mengusap2 kepala aku, tapi ia xmenampakkan dirinya.. ia akan datang sekiranya ada 2 darah mengotori diri aku.. tempat aku lena.. and aku boleh rasa sekiranya ada sesuatu (makluk halus).

Nobody knows, kelebihan aku.. aku boleh tahu ape yang orang tak tahu, dan aku boleh tahu orang menipu aku.. seolah-olah penipuan itu ada bau yang aku je hidu.. pernah sekali aku ternampak pokok dan langit seolah2 sedang berzikir.. ntah la.. tak ada yang tahu tentang ni..

Hidup aku ditentukan A-Z.. jatuh cinta perkara biasa... terluka perkara biasa... cinta plastik seorang lelaki.. easy come..easy go.. until i met him.. a same person like me.. his life so incoherent.. kacau.. dia seorang lelaki yang unpredictable.. tapi tetap aku boleh memahami dan membaca fikirannya.. he is so unique..enough about love.

To be continue....


Bahana Cinta Plastik (MIngguan Malaysia 28 OCT 2012)


Bahana cinta plastik

TUJUAN saya menulis ke ruangan ini bukan hendak mengutuk kaum sendiri atau mengiakan apa juga cerita kaum wanita, sebaliknya berharap pengalaman pahit yang saya tempuhi dapat dijadikan iktibar oleh suami di luar sana terutama yang ada niat menyimpan kekasih gelap mahupun hendak beristeri lebih daripada satu.'' Itu pengakuan Khaz dalam e-melnya.

''Saya sudah beristeri dan ada empat anak yang sihat dan bijak. Bukan niat membuka pekung di dada tapi mengakui apabila diri dilanda gelombang asmara, lelaki sering lupa tanggungjawab. Bukan tak sayang isteri tetapi sekadar ingin mencuba, kalau boleh nak kahwin lagi.
''Biasanya melalui ruangan ini saya baca kisah suami curang yang diceritakan oleh para isteri. Kalau dulu saya senyum sinis tetapi setelah berlaku pada diri sendiri barulah saya sedar dugaannya amat berat. Saya mengaku curang kepada isteri yang banyak berkorban dan setia kepada saya selama ini.
''Kami berkahwin lebih 10 tahun. Hidup kami memang bahagia kerana perkahwinan dibina atas dasar cinta, bertambah erat apabila dikurniakan anak tetapi siapa sangka keadaan itu berubah apabila saya mabuk cinta untuk kali kedua.

''Episod kecurangan saya bermula apabila asyik melayari facebook yang menjadi kegilaan orang tak kira tua muda masa kini. Nak dijadikan cerita dalam 'fb' ini saya terjumpa kekasih lama saya Su ketika kami masih belajar di sekolah menengah lagi tetapi hubungan kami terputus setelah masing-masing melanjutkan pelajaran.
''Gembiranya hati apabila ditanya Su mengaku, itulah gambarnya dan itulah keadaannya. Apalagi segala kenangan manis ketika kami bercinta dahulu, kembali berasap dan berapi semula. Perkenalan kami berlanjutan dan kami mula bertukar nombor telefon.
''Gelora cinta saya kembali ghairah apabila saya dapat tahu dia kini single setelah dikecewakan kekasihnya. Mulanya kami hanya berbual biasa tapi lama-kelamaan langkah kami semakin panjang sehingga keluar minum dan makan-makan.
''Su tahu yang saya sudah berkahwin dan saya pernah kenalkan dia dengan isteri saya Hidayah, tapi Su masih layan saya dengan baik malah bertambah mesra. Dia tidak pernah menolak apabila diajak keluar minum dan makan waktu malam. Bila selalu dilayan dengan manja, senyum lentuknya membuatkan saya lupa isteri dan anak- anak di rumah.

''Akhirnya daripada seorang ayah penyayang dan suami bertanggungjawab, saya lupa diri. Hari- hari tumpuan saya hanya pada Su. Anugerah Allah menambah rezeki dengan menaikkan pangkat saya, rupanya ujian untuk saya yang saya tak nampak.
''Sejak naik pangkat dan gaji bertambah, saya mula belajar menipu Hidayah yang setia di rumah. Saya balik lewat dari pejabat dengan alasan banyak kerja. Hidayah percaya cerita saya. Padahal lepas waktu pejabat saya berkejar jumpa Su dan habiskan masa dengannya hingga lewat malam.

''Saya jadi muak tengok muka Hidayah. Perasaan muak membuat saya rasa menyampah dan tidak betah duduk di rumah. Ada saja benda yang tidak kena di mata bila melihat Hidayah menyebabkan kami kerap bertengkar. Akhirnya Hidayah suarakan perubahan yang dia nampak pada saya. Tapi saya tidak peduli. Anak-anak pun saya tidak kisah. Tengah mabuk cintalah katakan. Macam-macam saya beli untuk Su kerana saya yakin Su mencintai saya.
''Saya tidak ambil tahu apa keperluan Hidayah dan anak-anak kerana Hidayah akan uruskan sebab dia bekerja dan bergaji. Saya cepat berang dan meradang bila Hidayah mempersoalkan ke mana gaji saya dihabiskan kerana belum hujung bulan saya akan tebalkan muka pinjam duitnya. Walaupun kecewa tapi Hidayah tetap membantu.

''Bila selalu keluar berdua pasti makhluk ketiga akan sesatkan umat Muhammad S.AW dan akibatnya saya dan Su terlanjur. Bukan sekali dua tapi setiap kali berjumpa.

''Akibatnya saya jadi lebih angau kalau tidak jumpa. Setiap malam saya pasti jumpa Su sebelum balik rumah. Bila di rumah, saya jadi dingin nak layan Hidayah sehingga dia mengesyaki saya dan bertanya apa sebabnya.
''Akhirnya saya mengaku tengah bercinta dan akan kahwin lagi satu. Hidayah terus menangis dan minta dilepaskan kerana tidak sanggup bermadu. Ketika itu saya tidak fikir perasaan dia. Saya katakan padanya saya tidak akan lepaskan dia kerana saya masih sayangkan dia dan anak-anak cuma saya ingin kahwin lagi satu. Tak boleh ke?

''Saya yakin mampu menguruskan keluarga dengan gaji saya. Hidayah yang nampak lembut berkeras minta cerai dengan alasan saya tak mampu dari segi zahir batin, belum masuk bab perasaan dan hati.
''Tetapi saya tidak pedulikan perasaannya dan anak-anak saya biarpun ketika itu mereka sedang menghadapi peperiksaan penting.
''Matlamat utama saya tetap hendak kahwin dengan Su, cinta pertama saya.
''Hendak dijadikan cerita, satu hari saya ditugaskan ke luar daerah selama sebulan. Bila pulang, saya tak balik rumah sebaliknya terus ke rumah Su untuk melepas rindu. Alangkah terkejutnya bila sampai depan rumah Su, saya nampak ada sebuah kereta dan di dalamnya ada lelaki. Tidak lama kemudian saya nampak Su keluar dengan senyum lentuk lalu masuk ke dalam kereta tadi.
''Berderau darah saya. Rasanya mahu saya terkam Su ketika itu. Namun saya kuatkan hati dalam marah memandu pulang ke rumah. Sampai di rumah, Hidayah tak berani menyapa kerana melihat wajah saya yang tengah bengang.
''Keesokannya saya ke tempat kerja Su minta penjelasan. Ringkas jawapan Su sambil senyum melirik,''Dah awak beri saya terima!! Rezeki jangan ditolak". Su mengaku dia terpaksa layan saya kerana saya banyak melabur untuknya. Lelaki tersebut kekasihnya yang bertugas di luar negara baru pulang ke Malaysia.
''Ketika itu baru saya sedar. Ada wanita sanggup gadai maruah untuk kesenangan yang dicita. Bila teringat isteri di rumah terasa malu dengan balasan yang Allah tunjukkan pada saya.

''Kepada suami yang belum terjebak dengan skandal, pesan saya, hargailah isteri kita." Itu pengakuan ikhlas Khaz atas kesilapannya semoga menjadi iktibar kepada semua.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Keluarga/20121028/ke_03/Bahana-cinta-plastik#ixzz2Afz0Pitu
© Utusan Melayu (M) Bhd 

GOOGLE AGENT