ANIVERSARY BELOG

Daisypath Anniversary tickers

Resipi Kek





 my dishes...sesape yang suke2 cuci mate..tgk la yerk...




Resipi Kek CokLat Dhiya
Kek coklat
     120 gm tepung gandum
     30 gm serbuk koko
     150 gm gula kastor
     150 gm mentega
     2 biji telor
     1/2 camt serbuk penaik

(Putar mentega bersama gula kastor sehinggang kembang ( putih)  masukkan telor, putar sebentar kemudian masukkan tepung gandum dan serbok koko serta serbuk penaik, putar sehingga sebati)

Topping hiasan
      75 gm mentega
      50 gm serbuk koko
      200 gm gula icing
      6 camb susu cair
      50 gm badang cingcang
      50 gm coklat urai

( cairkan mentega bersama koko selama 1 minit/ alihkan dari api masukkan susu dan gula
 kacau hingga licin..angjat dan biarkan sejuk)

Resipi kek Flan Buah-buahan Dhiya

Adunan span

50 gm tepung gandum
50 gm gula kastor
2 biji telor

(putar gula  dan telor hingga kembang dan  putih, masukkan tepung sedikit demi sedikit,kacau guna camca logam, bakar 10-15 minit)
Adunan kastard

250 ml susu uht atau susu cair
15 gm tepung kastard
30 gm gula kastor
10 gm mentega
1/2 camt esen vanila

( larutkan  3 camb susu dgn kastard ,suamkan baki susu dlm periuk,mskkn bancuhan susu
dan kastard ke dlm susu suam kacau hingga pekat, masukkan gula kastor dn kacau hingga larut
 masukkan esen vanila dan mentega kacau hingga sebati dan angkat)



Glis

 2 cmt tepung jagung
150ml jus buah / sirap

Hiasan

buah2 han


Kek Batik Dhiya

1 ketul Buttercup
½ cawan gula halus
4 biji telur (kalau saiz besar boleh kurangkan)
Sedikit esen vanilla     Bahan B :
½ tin susu pekat manis
½ cawan air suam
7 sudu besar Milo
7 sudu besar serbuk koko


1 peket biskut Marie (pecah-pecahkan menjadi kecil)
Cara:
Bahan A:
Pukul butter dan gula sehingga kembang. Masukkan telur dan esen vanilla.

Bahan B:
Campurkan Milo,serbuk koko dan susu.Kacau sehingga Milo dan serbuk koko tidak berketul.Kemudian masukkan air suam.Kacau sehingga rata.

Campurkan bahan A dan B di dalam satu periuk.Masak di atas api yang kecil.Kacau sehingga bancuhan menjadi pekat dan mendidih.Masukkan biskut marie yang telah dipecah-pecahkan tadi.Kacau sehingga rata.Tutup api.Tuang ke dalam loyang dan tekan-tekankan.Apabila acuan sudah sejuk masukkan ke dalam peti ais.

Tambahan:
Sebelum masukkan acuan ke dalam loyang.Lapikkan loyang dengan plastik untuk memudahkan ia di potong.Dan sebelum masukkan ia ke dalam peti ais. Cover loyang tu dengan plastik bagi mengelakkan air ais masukkan ke dalam acuan kek. 


Pineapple Rose Cake


2 ½ cawan tepung serbaguna

1 ½ cawan gula  halus

250 g Butter

1 camca besar serbuk penaik ( baking powder)

1 ½ camca besar susu pekat manis

1 camca kecil pewarna rose

6 biji telur gred C

½ cawan air nenas

1 tin nenas yang berbentuk bulat


1.    Sukat gula, tepung dan butter mengikut sukatan, ayak tepung bersama serbuk penaik.

2.    Putarkan gula bersama butter menggunakan hand mixer sehingga kembang kemudian masukkan telur 1 demi 1 apabila sudah sebati masukkan tepung sedikit demi sedikit. Putar sehingga sebati.

3.    Masukkan air nenas dan susu pekat manis kemudian putarkan bahan tersebut sehingga sebati.

4.    Ambil 1/3 dari pada adunan kemudian tambahkan 1 camca kecil pewarna rose dan kacau sehingga sebati.

5.    Susun kepingan nenas didalam bekas bakar yang telah disapukan gris, kemudian letakkan 1/3 adunan yang telah dicampur rose, ratakan. Dan masukkan baki adunan kedalam bekas bakar.

6.    Bakar didalam ketuhar pada suhu 180’C selama 50 minit.

Tiada ulasan:

GOOGLE AGENT