ANIVERSARY BELOG

Daisypath Anniversary tickers

Ahad, 10 April 2011

menu semalam mmg Kombinasi yang hebat!! sape pernah mkn ayam PERANCIS??


perghh mmg puas aty mkn...

menu utama ikan singgang
+
ayam goreng perancis
+
tempe goreng
+
lepat ubi kayu
+
bubur pulut itam dan kacang hijau

warghh.. i like...u all like?

Masak Singgang Ikan Yg Mudah 2 step jerk..


memandangkan aku balik umah so aku masak la..ape lg kn... hari ni jom blaja buat singgang resipi ayah aku...

bahan2 :

-5 ekor ikan kembung
-seikat bendi
-5 keping asam gelugor/asam keping
-sedikit lengkuas
-2 biji cili hijau
-3 biji lada burung
-1 sudu besar garam
-1 1/2 sudu besar gula
-1/2 sudu besar aji nomoto
-2 ulas bawang merah
-3 ulas bawang putih
-sebiji tomato
-1 liter air

cara2 :

1-masukkan semua bahan kecuali ikan , tomato, dan bendi kedalam periuk
yang berisi air kemudian biarkan hingga mendidih.

2- masukkan ikan, bendi dan tomato biarkan mendidih selama 5 minit.

SELAMAT MENCUBA!!

* petua bendi.. jgn potong dulu atau xyah potong untuk mengelakkan ia berlendir..
*tambahkan asam boi dlm singgang
*makan hidangkan bersama budu CAP Ketereh

GOOGLE AGENT