ANIVERSARY BELOG

Daisypath Anniversary tickers

Resipi Bubur


bubur pulut hitam

1 cawan pulut hitam
1 cawan gula pasir
3 cawan santan
1 ketul gula melaka
1 helai daun pndan
sedikit sagu mata ikan
sedikit garam

pulut hitam dibersih, rebus bersama daun pandan hingga empuk
masukkan sagu mata hitam,gula pasir , gula melaka dan garam
kemudian masukkan santan dan masak hingga mendidih.

pengat pisang tanduk
1 biji pisang tanduk,
1 cawan gula pasir
1 ketul gula melaka
4 cawan santan
1 helai daun pandan
sedikit garam

pisang dipotong sederhana kecil.ketepikan...
didihkan santan, gula pasir, gula melaka dan daun pandan kacau selalu supaya tidak pecah santan
apabila mendidih masukkan pisang dan garam, masak lagi hingga mendidih.


bubur jagung

1 tin jagung
1 cawan gula pasir
1 mangkuk SANTAN
2 helai daun pandan
sedikit pulut kukus
sedikit garam

massukan jagung, gula pasir, daun pandan, garam dan santan ke dalam periuk. masak dgn api
pelahan sehingga mendidih
apabila menghidang senduk sedikit pulut kedalam mangkok kemudian tuangkan bubur jagung.

bubur nasi halia

1cawan beras
1 paket bebola ikan
1 kiub perasa ikan
sedikit halia
sedikit daun bawang
sedikit garam, bawang goreng
air secukupnya.

beras dicuci dan masak hingga hingga menjadi bubur..
masuk kiub perasa ikan, garam, bebola, kiub ikan dan halia..
masak hingga mendidih.
apabila menghidang, taburan daun bawang dan bawang goreng.


bubur kentang

2 biji kentang
2 cawan santan
1 sudu kecil minyak sapi
sedikit serbuk lada hitam
sedikit air
garam secukup rasa

kentang dibuang kulit dan direbus hingga empuk.lenyek kentang ini hingga hancur.
didihkan santan sekejap. massukan minyak sapi, serbuk lada hitam dan garam
kemudian massukkan kentang dan gaulkan hingga sebati. masak hingga pekat. enak dimakan
dengan roti.

Tiada ulasan:

GOOGLE AGENT