ANIVERSARY BELOG

Daisypath Anniversary tickers

Isnin, 19 Ogos 2013

The Making Of PavLova... (first trial)

mini pavLOVA
Assalamualaikum... dah lama teringin buat PAVLOVA.. akhirnya... setelah mengGOOGLE resipi.. hihi taDAA...

Umi cakap manis... rasanya memang juadah yang manis... hihihi...

Resipi dari Chef Kamarul..





Bahan-bahan ( 10 org )


4 bj putih telur gred A
1 cwn gula pasir/gula castor
2 s/mkn tepung jagung
1 s/t cuka mkn
1 s/t esen perasa oren - ni ijapian tambah utk elak hanyir telur
Topping:
1 cwn fresh cream ( Rich, Value - non diary)
Fresh fruits- strwbrry, kiwi & anggur

Cara-cara

Pkl putih telur smpi berbuih. Kemudian mskkan gula & pkl smpi sot peak / bertanduk.

Mskkan tepung jagung yg telah diayak utk elak 'alien' msk dlm adunan...hehehe

Pkl lg adunan td smpi sebati. Setelah sebati mskkan cuka mkn & esen oren. Pkl lg smpi sebati

Pnskan oven 10 min awal pd suhu 150©

Pd dulang pembakar, ltkkan kertas minyak(yg putih tu ye) kemudian lukiskan bulatan ikut acuan loyang kek size 9

Tuangkan adunan pavlova & mskkan dlm oven. Bakar selama 1 jam 20min (slps 1/2 jam turunkan suhu pd 130©)

Slps masak biarkan pavlova dlm oven selama 20 min. Kemudian blh lah di topping kan ngan fresh cream & buah2an segar spt strwbrry, kiwi & anggur

Utk topping: pkl fresh cream smpi soft peak. Kemudian tuangkan di atas pavlova yg tlh sejuk & hiaskan dgn hirisan fresh fruits td ngan kreaviti anda.

Lps tu blh lah mamam...sedap beb..hehehe

* p/s dhiya suka cari & try resipi dari web nie..  


SELAMAT MENCUBA... :)


Tiada ulasan:

GOOGLE AGENT