ANIVERSARY BELOG

Daisypath Anniversary tickers

Jumaat, 16 September 2011

Puding Koktel memang susah nk buat tp ramai yg suka makan.

Puding koktel yang mcm umi dya buat nie agak complicated nak buat  tp ramai yang suka makan..no wonder la mahal benda ni lau nk beli kat pasar..ussually modal nk buat nie pun more than RM10.. tp berbaloi untuk orang yang tahu menilai nilai sebenar puding koktel nie.. ni boleh dikatakan makanan orang kaya-kaya sahaja.. but umi dya selalu buat kadang-kadang ada kawan-kawan die tempah.. hurmm ternyata benda ni ramai peminat esspecially dessert lover.. tp bagi org yg selalu buat puding nie mesti la xrasa complicated.. today dya shared la RESIPI SEMUDAH ABC yang dya ringkaskan untuk pembaca semua.

Puding Koktel Dhiya

Adunan kastard

1 cawan kastard (custard bird)
5 cawan air
Sebiji kek gulung ( potong)
Sedikit buah-buahan campur (HOSEN)

(kacau kastard bersama air didalam periuk tapi jangan letak atas dapur lagi, tunggu sampai kastard larut barulah panaskan atas api dapur.. kacau sampai kastard tu pekat kemudian tuangkan dalam bekas untuk puding tu tetapi sebelum tu susun hirisan kek dulu di dalam bekas, tuangkan kastard sehingga tenggelam hirisan kek, ratakan kemudian susun buah campur diatas kastard tadi)

Adunan Jelly

1 paket jelly( untuk senangkan kerja)

(masak jer jelly tu macam arahan kat paket kemudian tuangkan atas adunan kastard didalam bekas tadi, biarkan sejuk)

Adunan Kuah

1 tin susu cair f&N
1 cawan air buah-buahan campuran ( ambik jer yg baki dr tadi)
1/2 cawan air 

(masak susu bersama air buah tadi dan tambahkan air kosong ( untuk elakkan kuah jadi pekat sangat), masak sehingga mendidih dan sejukkan )

* hidangan koktel nie lazat dihidang sejuk, kalau dya suke letak dalam peti ais.




Tiada ulasan:

GOOGLE AGENT