Char Kuew Teaw 345
BAHAN- BAHAN
2 ulas bawang putih ( tumbuk/cincang)
1 ulas bawang merah ( tumbuk /cincang)
1/2 cawan air
1 biji telur
1 biji cili padi (nak pedas letak banyak tumbuk dgn bawang)
1/2 paket kuew teaw
sedikit kicap,garam dan lada sulah (ikot selera)
2 sudu sos tomato
1 sudu sos cili
sedikit isi ayam dan sotong ( ikot la nak gune lauk ape)
sedikit minyak untuk menumis
CARA- CARA
1 - Panaskan minyak tumis bawang dan cili sampai naik bau, masukkan lauk2 tadi kacau 2 minit dan tambah air.
2 - Masukkan sos cili dan tomato ,kacau dan masukkan telur, kacau sehingga sebati.
3 - Masukkan kuew teaw, sedikit kicap, garam dan lada sulah kacau 5 minit dan SIAP!!
* NOTE : hidangan untuk 2 orang,
masa memasak 10-15 minit
semua kuantiti ikut citarasa lidah masing2.
Jagung Bakar Madu 345
BAHAN-BAHAN
2 jantung jagung
2 sudu butter
2 sudu besar madu
CARA- CARA
1- Lumurkan jagung dengan butter
2- Panggang dengan api sederhana (elakkan hangus) atas dapur (pakai pemanggang, over, microwave pun boleh) lepas tu, bila agak2 nampak macam dah nak masak lumurkan madu..
3- Bakar selama 10 minit. SIAP!!
*NOTE : Masa memasak : 30 minit.(bergantung kepada alat memasak)
Char Kuew Teaw 345 |
BAHAN- BAHAN
2 ulas bawang putih ( tumbuk/cincang)
1 ulas bawang merah ( tumbuk /cincang)
1/2 cawan air
1 biji telur
1 biji cili padi (nak pedas letak banyak tumbuk dgn bawang)
1/2 paket kuew teaw
sedikit kicap,garam dan lada sulah (ikot selera)
2 sudu sos tomato
1 sudu sos cili
sedikit isi ayam dan sotong ( ikot la nak gune lauk ape)
sedikit minyak untuk menumis
CARA- CARA
1 - Panaskan minyak tumis bawang dan cili sampai naik bau, masukkan lauk2 tadi kacau 2 minit dan tambah air.
2 - Masukkan sos cili dan tomato ,kacau dan masukkan telur, kacau sehingga sebati.
3 - Masukkan kuew teaw, sedikit kicap, garam dan lada sulah kacau 5 minit dan SIAP!!
* NOTE : hidangan untuk 2 orang,
masa memasak 10-15 minit
semua kuantiti ikut citarasa lidah masing2.
Jagung Bakar Madu 345
BAHAN-BAHAN
2 jantung jagung
2 sudu butter
2 sudu besar madu
CARA- CARA
1- Lumurkan jagung dengan butter
2- Panggang dengan api sederhana (elakkan hangus) atas dapur (pakai pemanggang, over, microwave pun boleh) lepas tu, bila agak2 nampak macam dah nak masak lumurkan madu..
3- Bakar selama 10 minit. SIAP!!
*NOTE : Masa memasak : 30 minit.(bergantung kepada alat memasak)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan