my dishes...sesape yang suke2 cuci mate..tgk la yerk...
Topping hiasan
75 gm mentega
50 gm serbuk koko
200 gm gula icing
6 camb susu cair
50 gm badang cingcang
50 gm coklat urai
( cairkan mentega bersama koko selama 1 minit/ alihkan dari api masukkan susu dan gula
kacau hingga licin..angjat dan biarkan sejuk)
250 ml susu uht atau susu cair
15 gm tepung kastard
30 gm gula kastor
10 gm mentega
1/2 camt esen vanila
( larutkan 3 camb susu dgn kastard ,suamkan baki susu dlm periuk,mskkn bancuhan susu
dan kastard ke dlm susu suam kacau hingga pekat, masukkan gula kastor dn kacau hingga larut
masukkan esen vanila dan mentega kacau hingga sebati dan angkat)
Glis
2 cmt tepung jagung
150ml jus buah / sirap
Hiasan
buah2 han
Kek Batik Dhiya
1 ketul Buttercup
½ cawan gula halus
4 biji telur (kalau saiz besar boleh kurangkan)
Sedikit esen vanilla Bahan B :
½ tin susu pekat manis
½ cawan air suam
7 sudu besar Milo
7 sudu besar serbuk koko
1 peket biskut Marie (pecah-pecahkan menjadi kecil)
Cara:
Bahan A:
Pukul butter dan gula sehingga kembang. Masukkan telur dan esen vanilla.
Bahan B:
Campurkan Milo,serbuk koko dan susu.Kacau sehingga Milo dan serbuk koko tidak berketul.Kemudian masukkan air suam.Kacau sehingga rata.
Campurkan bahan A dan B di dalam satu periuk.Masak di atas api yang kecil.Kacau sehingga bancuhan menjadi pekat dan mendidih.Masukkan biskut marie yang telah dipecah-pecahkan tadi.Kacau sehingga rata.Tutup api.Tuang ke dalam loyang dan tekan-tekankan.Apabila acuan sudah sejuk masukkan ke dalam peti ais.
Tambahan:
Sebelum masukkan acuan ke dalam loyang.Lapikkan loyang dengan plastik untuk memudahkan ia di potong.Dan sebelum masukkan ia ke dalam peti ais. Cover loyang tu dengan plastik bagi mengelakkan air ais masukkan ke dalam acuan kek.
Kek coklat
120 gm tepung gandum
30 gm serbuk koko
150 gm gula kastor
150 gm mentega
2 biji telor
1/2 camt serbuk penaik
120 gm tepung gandum
30 gm serbuk koko
150 gm gula kastor
150 gm mentega
2 biji telor
1/2 camt serbuk penaik
(Putar mentega bersama gula kastor sehinggang kembang ( putih) masukkan telor, putar sebentar kemudian masukkan tepung gandum dan serbok koko serta serbuk penaik, putar sehingga sebati)
Topping hiasan
75 gm mentega
50 gm serbuk koko
200 gm gula icing
6 camb susu cair
50 gm badang cingcang
50 gm coklat urai
( cairkan mentega bersama koko selama 1 minit/ alihkan dari api masukkan susu dan gula
kacau hingga licin..angjat dan biarkan sejuk)
Resipi kek Flan Buah-buahan Dhiya
Adunan span
50 gm tepung gandum
50 gm gula kastor
2 biji telor
(putar gula dan telor hingga kembang dan putih, masukkan tepung sedikit demi sedikit,kacau guna camca logam, bakar 10-15 minit)
50 gm tepung gandum
50 gm gula kastor
2 biji telor
(putar gula dan telor hingga kembang dan putih, masukkan tepung sedikit demi sedikit,kacau guna camca logam, bakar 10-15 minit)
Adunan kastard
250 ml susu uht atau susu cair
15 gm tepung kastard
30 gm gula kastor
10 gm mentega
1/2 camt esen vanila
( larutkan 3 camb susu dgn kastard ,suamkan baki susu dlm periuk,mskkn bancuhan susu
dan kastard ke dlm susu suam kacau hingga pekat, masukkan gula kastor dn kacau hingga larut
masukkan esen vanila dan mentega kacau hingga sebati dan angkat)
Glis
2 cmt tepung jagung
150ml jus buah / sirap
Hiasan
buah2 han
Kek Batik Dhiya
1 ketul Buttercup
½ cawan gula halus
4 biji telur (kalau saiz besar boleh kurangkan)
Sedikit esen vanilla Bahan B :
½ tin susu pekat manis
½ cawan air suam
7 sudu besar Milo
7 sudu besar serbuk koko
1 peket biskut Marie (pecah-pecahkan menjadi kecil)
Cara:
Bahan A:
Pukul butter dan gula sehingga kembang. Masukkan telur dan esen vanilla.
Bahan B:
Campurkan Milo,serbuk koko dan susu.Kacau sehingga Milo dan serbuk koko tidak berketul.Kemudian masukkan air suam.Kacau sehingga rata.
Campurkan bahan A dan B di dalam satu periuk.Masak di atas api yang kecil.Kacau sehingga bancuhan menjadi pekat dan mendidih.Masukkan biskut marie yang telah dipecah-pecahkan tadi.Kacau sehingga rata.Tutup api.Tuang ke dalam loyang dan tekan-tekankan.Apabila acuan sudah sejuk masukkan ke dalam peti ais.
Tambahan:
Sebelum masukkan acuan ke dalam loyang.Lapikkan loyang dengan plastik untuk memudahkan ia di potong.Dan sebelum masukkan ia ke dalam peti ais. Cover loyang tu dengan plastik bagi mengelakkan air ais masukkan ke dalam acuan kek.
Pineapple Rose
Cake
1 ½ cawan
gula halus
250 g Butter
1 camca besar
serbuk penaik ( baking powder)
1 ½ camca
besar susu pekat manis
1 camca kecil
pewarna rose
6 biji telur
gred C
½ cawan air
nenas
1 tin nenas
yang berbentuk bulat
1.
Sukat
gula, tepung dan butter mengikut sukatan, ayak tepung bersama serbuk penaik.
2.
Putarkan
gula bersama butter menggunakan hand mixer sehingga kembang kemudian masukkan
telur 1 demi 1 apabila sudah sebati masukkan tepung sedikit demi sedikit. Putar
sehingga sebati.
3.
Masukkan
air nenas dan susu pekat manis kemudian putarkan bahan tersebut sehingga
sebati.
4.
Ambil
1/3 dari pada adunan kemudian tambahkan 1 camca kecil pewarna rose dan kacau
sehingga sebati.
5.
Susun
kepingan nenas didalam bekas bakar yang telah disapukan gris, kemudian letakkan
1/3 adunan yang telah dicampur rose, ratakan. Dan masukkan baki adunan kedalam
bekas bakar.
6.
Bakar
didalam ketuhar pada suhu 180’C selama 50 minit.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan