Yummy..!! |
Apabila kita bercakap tentang PASTA.. mesti kita terbayang spaghetti, makaroni.. itu la pasta yang selalu dimasak di Malaysia.
But.. for me i just want to know more about PASTA AND SIBLINGS..hehe
Untuk pengetahuan korang, pasta ni banyak nama, mungkin atas faktor pemasaran, maka pencipta2 pasta ni buat pelbagai bentuk pasta yang diberi nama berbeza-beza. pasta ni rasanya sama saja pada asalnya, kecuali ada segelintir chef atau pereka menambahkan unsur2 perisa didalam adunan pasta, so terjadila pasta bayam, pasta lada hitam.. and so on..thats call creative innovative okay..
Di ITALI nama pasta biasanya berakhir dengan - INI- ILLI - ELLI- ETTI - ONI -OTTI
CONTOHNYA - spaghETTI, macarONI, fetucINI , vermicELLI, rigatONI, manicOTTI dan lain-lain. tak habis kalau nak tulis ha..
Bentuk- bentuk pasta ni pulak unik, macam2 bentuk kita boleh lihat. ada macam tali, macam lintah (euw), macam roda, riben, macam beras..sebab tu ada sesetengan orang tak boleh makan pasta kerana menyerupai sesuatu. Macam cacing la, ulat la.. hahaha
Type of Pasta
Pasta juga ada kategori dia contohnya
- Long noodles
Example - Spaghetti, Vermicelli (macam mee)
- Ribbon-cut noodles
Example - Fentucini, Lasagne (pipih)
- Short-cut extruded pasta
Example : Penne , Elbow (makaroni) (pendek)
- Decorative shapes
Example : Conchiglie(siput) , Farfalloni (riben), Rottelle (roda)
- Minute pasta
Example : Stelline (bintang kecik2)
- Stuffed pasta
Example : Tortelloni ( size besar2)
- Irregular shapes
Example : Gnocchi ( bulat)
Nak tengok Selebihnya rujuk link nie ==>more about PASTA
History Of Pasta
Semua orang menganggap PASTA adalah makanan ITALI, tapi menurut 1 sumber aku pun xtahu betul ke tak.. tapi pasta is not origin from ITALI.
Korang bace la kat sini, aku tak sempat buat research :
Tiada ulasan:
Catat Ulasan