“The flower that blooms in adversity is the rarest and most beautiful of all.”
Menu What The Rock Is Cooking
FOLLOWERKU..
Ahad, 10 April 2011
menu semalam mmg Kombinasi yang hebat!! sape pernah mkn ayam PERANCIS??
perghh mmg puas aty mkn...
menu utama ikan singgang
+
ayam goreng perancis
+
tempe goreng
+
lepat ubi kayu
+
bubur pulut itam dan kacang hijau
warghh.. i like...u all like?
Masak Singgang Ikan Yg Mudah 2 step jerk..
memandangkan aku balik umah so aku masak la..ape lg kn... hari ni jom blaja buat singgang resipi ayah aku...
bahan2 :
-5 ekor ikan kembung
-seikat bendi
-5 keping asam gelugor/asam keping
-sedikit lengkuas
-2 biji cili hijau
-3 biji lada burung
-1 sudu besar garam
-1 1/2 sudu besar gula
-1/2 sudu besar aji nomoto
-2 ulas bawang merah
-3 ulas bawang putih
-sebiji tomato
-1 liter air
cara2 :
1-masukkan semua bahan kecuali ikan , tomato, dan bendi kedalam periuk
yang berisi air kemudian biarkan hingga mendidih.
2- masukkan ikan, bendi dan tomato biarkan mendidih selama 5 minit.
SELAMAT MENCUBA!!
* petua bendi.. jgn potong dulu atau xyah potong untuk mengelakkan ia berlendir..
*tambahkan asam boi dlm singgang
*makan hidangkan bersama budu CAP Ketereh
Langgan:
Catatan (Atom)